Догляд за товарами із міді
Вироби з міді завжди виглядають красиво. З неї виробляють каструлі, сковорідки, сотейники, гуртки і підстаканники, джезви, чайники, ємності для сипучих продуктів, підноси, жаровні для приготування кави по-східному на піску і багато іншого. Їжу і напої в такому посуді готувати швидко, т. к. мідь відрізняється високою теплопровідністю. Теплопровідність міді одна з кращих серед інших металів, що використовуються в побуті, і поступається тільки сріблу. Вона вище в 10 разів, ніж у сталі, і в 2 рази ніж у алюмінію. Завдяки цій властивості тепло краще поширюється по всьому корпусу посуду і тим самим забезпечується рівномірний нагрів. Це робить її бездоганної посудом для делікатного готування. Мідь володіє антибактеріальними властивостями.
Мідний посуд, довговічна, але вимагає певного догляду. Щоб уникнути складнощів, дотримуйтесь рекомендацій по експлуатації мідного посуду. Це допоможе зберегти привабливий зовнішній вигляд посуду і збільшити термін її експлуатації.
Що необхідно дотримуватися при використанні мідного посуду:
Мийте посуд тільки в мильній воді. Використовувати посудомийні машини не рекомендується. Посуд після використання бажано мити вручну і відразу витирати насухо м'якою серветкою або рушником. Якщо знехтувати цим правилом – на поверхнях виробу і внутрішнього покриття із харчового олова незабаром можуть утворитися плями, які не будуть псувати зовнішній вигляд. Догляд за мідними виробами, покриті сріблом або патиною, аналогічний.
· Не використовуйте засоби з вмістом хлору, абразивні пасти і металеві щітки, т. к. це через певний час призведе до видалення шару олова або срібла.
· Використовуйте лопатки або ложки з дерева, цим ви забезпечите внутрішнє покриття мідного посуду.
· Не залишайте на працюючій плиті порожню мідну посудину ( середня температура горіння газу в конфорці приблизно 800 градусів Цельсія, а температура плавлення міді 1083 (срібла 962) градуси Цельсія і з корпусом джезви, чайника або іншого посуду, нічого тривалий час не зможе відбутися. Температура плавлення олова – 232 градуси Цельсія , тому відкритий вогонь і нагрівальні прилади з високою температурою - це головна небезпека для покриття із харчового олова).
· Заливати окріп в суху мідний посуд не рекомендується.
· Для повернення мідному посуді первісного блиску використовуйте спеціальні поліролі, за допомогою яких без особливих зусиль можна видалити плями і відполірувати поверхню. Мідь окислюється від взаємодії з повітрям (поступово рівномірно темніє, набуваючи червоно-коричневий колір), змінює колір від взаємодії з відкритим вогнем. А чим довше ваші руки стикаються з мідною поверхнею, тим більше вона окислюється (людський піт, що виділяється через пори шкірного покриву, являє собою гіпотонічний розчин, на 98-99% складається з води. Однак, в поті присутні: хлорид натрію (звичайна куховарська сіль), сечовина та аміак. В меншій кількості містяться: молочна, лимонна і аскорбінова кислоти. І в мізерних кількостях є магній, фосфор, калій, кальцій, сірка, хлор, сечова кислота і білок). Тому продавцям виробів з міді необхідно працювати в рукавичках для збереження первісного блиску мідної поверхні.
· Мідні вироби, покриті сріблом, також чистяться і поліруються як і звичайні вироби. Мідні поверхні, покриті патиною, чистити не треба.
*Для довідки: штучне покриття - патина на міді утворюється внаслідок нанесення на її поверхню спеціальних речовин (спеціальних складів, зазвичай містять деякі кислоти і окислювачі).
- Чого ви не знаєте про кофеїнУ даній статті йдеться про цікаві факти про кофеїн, які ви можете не знатиПовна версія статті