Аеропрес Yuropress YRP для кави
Аеропрес — це найкраще поєднання ціни, якості, компактності та зручності використання.
Він ідеальний для дачі, походів і подорожей, відряджень і офісу.
Ручна кавоварка дуже легка, виготовлена з міцного якісного пластику, не б'ється й не ламається.
Аеропрес займає обмаль місця.
Кава на смак виходить напрочуд насиченою, з інтенсивним смаком і ароматом, без осаду та домішок.
Аеропрес — одна з найпопулярніших кавоварок серед цінителів кави, бариста та мандрівників у всьому світі.
Аеропрес — ручна кавоварка у формі циліндра.
Принцип простий: потрібно залити мелену каву водою, вставити поршень і натиснути на нього — під тиском кава проливається відразу в кухоль.
Такий спосіб готувати каву швидко став популярним: напій виходить яскравим, насиченим, зі щільною текстурою й готується лише за кілька хвилин.
Як влаштований аеропрес
Аеропрес добрий своєю мобільністю: розміром із високу чашку, він легко поміщається в сумці.
Кавоварка схожа на великий шприц і складається з колби, поршня-плунжера та сітчастої кришки, у яку вставляють паперовий фільтр. Аеропрес зручно брати із собою на пікнік, у подорожі або на роботу.
Як використовувати аеропрес: базові правила
- Перед заварюванням змочіть паперовий фільтр гарячою водою. Так у каві не буде присмаку паперу.
- Використовуйте секундомір. Можна виміряти час інтуїтивно, але секундомір допоможе точно дотримуватися рецепта.
- Пропорція має значення: навіть пара зайвих грамів кави може зробити смак занадто гірким. Якщо немає кухонних вагів, підійде чайна ложка — у ній приблизно 4 грами меленої кави. А влити потрібну кількість води допоможуть позначки на корпусі аеропресу.
- Стандартна температура води для заварювання в аеропресі — 90-94 ºC. Це окроп через кілька хвилин після охолодження. Автори деяких рецептів пропонують температуру нижче — але в таких випадках потрібен або дрібніше помел, або довше настоювання.
- Немає універсального помелу. Особливо — для аеропресу. Короткий час настоювання плюс дрібний помел, тривала імерсія плюс великий помел — все це працює однаково чудово, але дає абсолютно різний результат у чашці.
- З аеропресом легко експериментувати. Можна змінювати об'єм кави, ступінь помелу або температуру води — і щоразу отримувати різний результат. Немає одного правильного поєднання: змінюємо пропорцію — куштуємо новий рецепт.
Порядок дій приготування кави в аеропресі
- Контроль. Аеропрес необхідно зібрати, водночас дуже важливо переконатися в тому, що внутрішня частина камери та поршень сухі. Наявність вологи може призвести до втрати тиску під час екстракції.
- Підготовка води. Чисту відфільтровану воду потрібно довести майже до кипіння. На одну чашку досить 350-400 мл, 200 з яких піде на приготування самої кави, а решту для промивання фільтра.
- Помел. Для однієї чашки кави необхідно зважити приблизно 15 г. свіжообсмаженої кави та змолоти її. Зверніть увагу на те, що кава має бути тільки свіжого обсмажування, це дуже важлива умова смачної кави для будь-якого альтернативного способу заварювання. Помел зерна необхідно обрати середній, але трохи дрібніший, ніж для кемексу або крапельної кавоварки.
- Підготовка. Витягніть поршень у максимально відкритий стан і поставте аеропрес прямо на нього. Насипте мелену каву в аеропрес.
- Настоювання. На останньому етапі необхідно залити каву 30 мл. гарячої води, розмішати та дати настоятися упродовж 30-40 секунд. Потім потрібно додати 160 мл, що залишилися. Гарячої води та дати настоятися приблизно 1 хвилину.
- Промивання фільтра. Цю хвилину, поки кава в аеропресі настоюється, можна й потрібно використовувати з користю. Дуже важливо промити фільтр залишками води перед тим, як заварювати каву, це допоможе змити пил і не дасть аромату паперу вбратися в каву.
- Тиск. Каву, що вже настоялася, необхідно розмішати, потім перевернути аеропрес кришкою вниз, на чашку або сервер і починати натискати на поршень. Зрозуміти, що кава готова, допоможе характерний шипучий звук. У цей момент каву можна вважати готовою.
- І важлива деталь — якщо поршень під час приготування кави на аеропресі продавляється легко, отже помел занадто великий
Для приготування аеропресу вам знадобиться:
- Aeropress;
- Ваги;
- Таймер;
- Гаряча вода;
- Сервер/чашка;
- Ложка для розмішування;
- Кава;
Аеропрес дуже варіативний спосіб приготування. Сама кава першу половину часу готується методом імерсії (замочування), а наприкінці під'єднується тиск, який ми створюємо плунжером.
Під час приготування ми можемо впливати на велику кількість чинників, починаючи від температури води, закінчуючи силою та часом продавлювання.
Ця варіативність дає змогу налаштувати та зварити чашку майже під будь-який смак.
Найчастіше можна виділити 2 основні методи приготування:
- Прямий метод
- Зворотній метод
Прямий метод заварювання в Аеропрес
Класичний метод, у якому сам аеропрес відразу ставиться на посуд, у який він буде продавлюватися.
- Поставте на ваги сервер/чашку (посуд, у який ви будете продавлювати каву);
- У перфоровану кришечку аеропресу помістіть паперовий фільтр, змочіть його великим об'ємом гарячої води, щоб позбутися паперового присмаку. Закрутіть кришечку з фільтром у пази на дні циліндра, встановіть конструкцію на сервері/чашці;
- Подрібніть каву на помелі, що підходить для приготування аеропресу.
- Засипте необхідну кількість меленої кави в аеропрес (стандартна порція приблизно 16 г);
- Увімкніть таймер і одночасно почніть активно заливати в аеропрес необхідний об'єм гарячої води (250 гр води із загальною мінералізацією 60-65ppm нагріту до 94 градусів);
- Перемішайте ложечкою каву в кілька рухів, щоб кава рівномірно змочилася;
- Вставте плунжер в аеропес круговим рухом, щоб ущільнювальна гумка стала рівною;
- Трохи відтягніть вгору плунжер, щоб створився вакуум, і кава не капала через перфоровану кришечку;
- Зачекайте, поки кава завариться, у середньому це 2 хв 30 сек +- 30 сек
- Обережно натисніть на плунжер рукою зверху, намагайтеся стежити, щоб він опускався рівномірно (загальний час продавлювання приблизно +- 20 сек), щойно почуєте легке шипіння, зупиняйтеся.
- Зніміть аеропрес із сервера/чашки, кава готова
Зворотній або перевернутий метод заварювання в Аеропрес
У цьому методі сам циліндр аеропресу надівається на плунжер, і девайс заварюється наче догори ногами.
- Вставте плунжер у циліндр аеропресу;
- Поставте на ваги аеропрес так, щоб він стояв на плунжері;
- У перфоровану кришечку аеропреса помістіть 1-2 паперові фільтри, змочіть їх великим об'ємом гарячої води, щоб позбутися паперового присмаку та фільтри надійно закріпилися в кришечку;
- Подрібніть каву на помелі, що підходить для приготування аеропресу,
- Засипте необхідну кількість змеленої кави в аеропрес (стандартна порція приблизно 16 г);
- Увімкніть таймер і одночасно почніть активно заливати в аеропрес необхідний об'єм гарячої води (250 гр води із загальною мінералізацією 60-65ppm нагріту до 94 градусів);
- Перемішайте ложечкою каву в кілька рухів, щоб кава рівномірно змочилася;
- Прикрийте аеропрес кришечкою, щоб не губилася температура;
- Зачекайте до 1 хв 30 секунд і перемішайте каву ще раз у кілька рухів;
- Щільно закрутіть у пази перфоровану кришечку;
- Трохи опустіть аеропрес на плунжері, до появи невеликих крапельок на кришечці, це дасть змогу позбутися зайвого повітря;
- Дочекайтеся необхідного часу, поки кава дозавариться (приблизно 2 хв 30 сек);
- Обережно переверніть аеропрес плунжером вгору та поставте на сервер/чашку;
- Плавно натисніть на плунжер рукою зверху, намагайтеся стежити, щоб він опускався рівномірно (загальний час продавлювання приблизно +- 20 сек), щойно почуєте легке шипіння, зупиняйтеся.
- Зніміть аеропрес із сервера/чашки, кава готова.
Якщо напій вийшов занадто щільним, спробуйте збільшити помел або зменшити кількість кави. Якщо занадто легким, то навпаки можна зменшити помел або збільшити кількість кави.
Якщо в напої багато гіркоти, можна зменшити температуру або час. Якщо занадто кислий, то навпаки збільшити.
Неможливо дати універсальні рекомендації, які підійшли б для приготування будь-якої кави, тому ми радимо не боятися експериментувати.
Переваги Аеропрес
Аеропрес легко чистити — просто зніміть кришку та витрусіть кавову таблетку за допомогою плунжера, очистіть його від кави, і він готовий до наступного використання.
Зберігати аеропрес краще повністю зібраним або повністю розібраним. Радимо не залишати плунжер у циліндрі наполовину, позаяк це деформує гумову основу.
Так само до переваг аеропресу перед іншими методами можна віднести швидкість приготування, його надійність, компактність, він ідеально підходить для використання в подорожах, позаяк вимагає мінімум додаткових аксесуарів.
Характеристики:
- Виробник YRP
- Об'єм 240 мл
- Висота макс. 240 мм
- Висота YuroPress складений 120 мм.
- Ширина 105 мм
- Розмір упаковки: 26*10,5*12 см
- Вага загальна 454 грами
- Вага YuroPress 283 грам
- Колір корпусу Темний прозорий
- Матеріал корпусу ПП, ТПЕ
- 400 фільтрів в комлекті
- Багаторазовий металевий фільтр в комлекті
- В комлекті чорний чохол для зберігання і транспортування
До комплекту YuroPress YRP входять:
- Коробка
- Інструкція
- Воронка
- Кавова ложка
- Ложка для змішування
- Кришка
- Фільтри паперові (400 шт.)
- Металевий фільтр багаторазовий
- Основний корпус аеропресу
- Поршень
- Чохол
Основні | |
---|---|
Тип посуду | Кавник |
Матеріал | Пластик |
Прес-фільтр | Є |
Ситечко | Є |
Об`єм | 240 мл |
Колір | Прозорий |
Висота | 245 мм |
Ширина | 100 мм |
Глибина | 100 мм |
Підходить для миття в посудомийній машині | Ні |
Країна виробник | Китай |
Гарантійний термін | 12 |
Стан | Нове |
Сфера использования | HoReCa |
Колір корпусу | чорний/прозорий |
Призначення | Побутове |
Користувальницькі характеристики | |
Тип кавоварки | Крапельна |
Фільтр | одноразовий |
Тип використовуваної кави | Мелений |
Тиск екстракції | 1,5-2 бар (вручну) |
Тип керування | Механічний |
Вбудована техніка | Немає |
Вага, г | 454 |
Матеріал пластику | Пластик BPA free (ударостійкий) |
- Ціна: 1 399 ₴